Uitslag EHAD-wedstrijd 15 juni 2008 in Rosmalen

In het weekend van 14 en 15 juni heeft een EHaD wedstrijd plaats gevonden in het buitenwater van locatie de Zandbergen in Rosmalen. EHaD staat voor Eerste Hulp aan Drenkelingen. Aan deze wedstrijd hebben drie teams van drie of vier deelnemers van Neptunus'58 meegedaan.
Bij deze wedstrijd krijgen de deelnemers de taak om mensen te redden, maar niet zo maar. Ze kregen van tevoren al de nodige oefeningen. Wie moet er leiden? Wie belt er 112? Wie zorgt voor hulp- en reddingmiddelen? Dit hadden de deelnemers van tevoren al geoefend.
Een EHaD wedstrijd gaat altijd gepaard met een hartstikke leuk weekend. En zo vertrokken we op zaterdagmiddag naar Rosmalen met een gedeelte van onze delegatie. De anderen zouden op zondagochtend komen. Voor diegenen die wel op zaterdag afreisden naar Rosmalen had de organisatie een hele middag vol leuke spellen in het vooruitzicht. Een heuse speurtocht door Maliskamp, een springkussen op het tentenkamp en een lekkere barbecue.
Nadat er niet zoveel geslapen was en de overige deelnemers en begeleiders intussen gearriveerd waren, werden op zondagochtend de teams ingedeeld. Er ook nog even herhaald, wie welke taak zou uitvoeren.

De situatie
Het was een vrij lastige situatie. Het water was niet warm, en ook de lucht was koud, een beetje gure dag dus.
Zodra het team aan het water kwam, begon de situatie meteen.
Help, kan iemand mij helpen?
Wat is er gebeurd? Ik was aan het varen hier en plots zag ik iemand van de tokkelbaan komen en die botste tegen mijn bootje op. En nou zie ik hem niet meer.
Met hoeveel zijn jullie? Ik en die andere.
Wat mankeert jullie? Mij niks, maar die andere zie ik niet meer.
Deze drenkeling bleek achter het touw aan de rand van het bootje te hangen, bewusteloos.

Het publiek kreeg deze situatie 37 keer te zien, want zoveel teams deden er mee aan deze EHaD wedstrijd. Een jury beoordeelde de teams op een heleboel punten: Hoe de leider te werk ging? Hoe de communicatie tussen de teamleden verliep? Of er aan de eigen veiligheid werd gedacht? Of er reddingmiddelen werden gebruikt? Of er voldoende informatie aan de slachtoffers werd gevraagd? Hoe het aanroepen ging en het geruststellen? Hoe het vervoer ging en de verzorging van de drenkelingen? En hoe de informatie aan 112 was?

Neptunus 3 mocht als 5e starten. De leider reageerde snel en kordaat, bleef praten, scoorde veel punten, maar vroeg weinig of geen informatie aan de dame in het bootje en hierdoor bleven er punten liggen. De onderlinge communicatie was redelijk. Over eigen veiligheid mag nog wat beter nagedacht worden. Het geruststellen ging ook weer redelijk tot goed. Op het maken van de melding scoorden ze ook weer redelijk veel punten. In de drie minuten werden niet alle drenkelingen aan de kant gebracht en het watermonster hadden ze niet genomen. Al met al hadden ze een behoorlijke score van 160 punten en werden 9e in de ranglijst.

Neptunus 2 mocht als 22e starten en haalde met 116 punten de 19e plaats van de 37. Bij deze groep ging het allemaal wat langzamer. Hoewel de leider niet als echte leider uit de bus kwam, heeft die toch behoorlijk wat punten gescoord door zelf goed mee te werken. De onderlinge communicatie mocht beter. Er is wel goed doorgevraagd aan de dame in de boot, maar van geruststellen is niet veel gekomen. Het melding maken ging redelijk. Als een van de weinige hadden zij wel een watermonster genomen.

Neptunus 1 mocht als 26e starten en haalde met 143 punten de 11e plaats.
De leider was er duidelijk, werkte goed mee, maar er mocht wat meer informatie gevraagd worden. Ze hebben geen reddingsmiddelen gebruikt en het vervoer/verzorgen van de drenkeling kan een stuk beter. Er werd een goede melding gemaakt.

De verschillende teams hebben laten zien dat ze echt tot mooie prestaties kunnen komen. En met wat meer puntjes op de "i" kunnen ze de volgende keer nog hoger komen. Denk hierbij aan meer praten met de drenkeling, zoek de bewusteloze heel snel op en maak gebruik van materialen, al is het maar voor de eigen veiligheid. En dit zijn dingetjes die ook in de les vaak gezegd worden!

Verder vonden alle deelnemers het weer een fantastisch weekend en hebben heel veel geleerd. Want nadat ze zelf hadden gezwommen, mochten ze naar de andere teams kijken. En daar waren hele goede prestaties bij maar ook teams die helemaal niet durfden. Het aller leukste waren de teams, waarbij de teamleden onderling een beetje ruzie maakten over wie er nu in het water moest. Ze dachten dat het water koud was!!! Maar ja, wat doe je nu bij een zwemmend redden wedstrijd als je niet wil zwemmen???

In de herfstvakantie, tijdens de feestweek van Neptunus'58 wordt er ook een EHaD wedstrijd gehouden in ons eigen zwembad. Dinsdagavond 14 oktober vanaf 19.30 uur is daarvoor gereserveerd. Houden jullie deze datum vast vrij?
Iedereen mag meedoen, of nu nu oefent voor brevet 1, voor zilver of voor diploma binnenwater B.


Terug naar 'uitslagen zwemmend redden'